pondělí 21. července 2014

Léto s jurtou





























Ve dnech od čtvrtého do osmého srpna od 9,00-14,30 probíhaly na Zámeckém vrchu v polském Těšíně kreativní workshopy a další doprovodný program pro děti ve věku od 7 do 12 let,  to vše pod záštitou sdružení Fundacja Laja a Petrklíč Help.
Na místě budy zajištěna zdravá veganská svačiny, obědy a zákusky. Vše v plnohodnotné veganské a výžvné formě. Jídlo připravovala Petra Duňková.

Na co se děti mohou těšit? Například pondělní dopoledne bydo zasvěceno zahradničení. „Děti si u nás asi trochu ušpinili ručky. Určitě však byli štěstím bez sebe, když si zasadili mátu do květináčku z PET lahve. Nakonec si jí vzali s sebou a o svou mátu se starají doma. Povídali jsme si o zdravé stravě a vysvětlíli si, kdy zeleninu a ovoce pěstujeme a kdy jí poté jíme.Děti se mohli podívat jak se tvoří, 
za pomoci pil, kladiv, hřebíků a smirkového papíru truhlíky z palet, kde sadili květinky.
V úterý a ve čtvrtek si děti mohli v rámci kreativní recyklace vyrobit, pod vedením socioložky a lektorky Anity Kramarczyk, náramky a energetické upíry. Děti se na těchto dílničkách dověděli spoustu nových informací o třídění odpadů, hovořili o tom, proč je důležité omezit produkci odpadů nebo proč mají vypínat elektrospotřebiče, když je zrovna nepoužívají.
Ve středu a v pátek se děti měli možnost seznámit se světem čaje, prostřednictvím voňavých a chutných workshopů Čajový svět. „Čaj se stane prostředníkem k poznávání jiných kultur a chutí celého světa. Seznámíli se s různými způsoby přípravy a ochucování čaje“ , říká Dorota Guńková, lektorka a hlavní organizátorka Léta s jurtou,  která děti naučí také různé techniky batikování. „ Bulo to barevné a veselé. Děti si s sebou vzali  bílé nebo světlé tričko, které si poté nabarvené odnesete domů“, dodává.
dále měli k dispozici deskové hry, čtění knihy nebo jogu a tai chi.

Žádné komentáře:

Okomentovat