Zapraszamy na I część warsztatów (Przy)Smaki Świata.


Czego się spodziewać od gospodarzy przy zaproszeniu do stołu? Czym nas ugoszczą w Serbii, w Rumunii, a czym w Wietnamie?
Jak jeść w podróży? Gdzie najlepiej się stołować? Co można zjeść spokojnie a czego nigdy nie będziemy polecać.
Kawa – bośniacka, serbska, turecka, macedońska – gdzie różnica? Jedynie w nazwie. Mała filiżanka niesamowicie mocnej, czarnej kawy na powitanie każdego dnia. Choć młodzież preferuje tzw. neskafe.
Będą oczywiście przepisy - zarówno na zaskakująco proste potrawy jak i na te, które wymagają więcej przygotowań i cierpliwości.
Prezentacja i degustacja podzielona będzie na dwie części:
część I – poniedziałek 09.09.2013, godzina 18:00
Zrobimy fresh spring rolls, popularnie zwane sajgonkami – to bardzo proste i smaczne przekąski z Azji. Mogą być smażone na głębokim oleju, a mogą być też zajadane od razu po zwinięciu.
Każdy zrobi sobie swój przysmak, a dodatkowo zrobimy sos słodko-kwaśny, bez którego sajgonki nie mogą się obyć.
część II odbędzie się w poniedziałek 16.09.2013 o godzinie 18:00.
Zaprosimy Was na kawę do herbaciarni. Kawa – wydawać by się mogło, że nie ma nic trudnego w jej przyrządzeniu. My zrobimy to jednak po bałkańsku.
Žádné komentáře:
Okomentovat