pondělí 9. září 2013

(PRZY)SMAKI ŚWIATA - NOSEM I PODNIEBIENIEM PO ŚWIECIE

Vaříme s Petrou a Hankou.. Na začátku dobrovolnického pobytu nám to v Láji moc chutnalo :)

Zapraszamy na I część warsztatów (Przy)Smaki Świata.

 Opowiemy o najprostszych potrawach i kuchni wykwintnej, o kuchni postnej i świątecznej, o tym co jest największym przysmakiem w Albanii, a co w Kambodży?
Co wolno a czego nie wolno będąc zaproszonym do stołu, czyli podróżniczy savoir vivre.
Czego się spodziewać od gospodarzy przy zaproszeniu do stołu? Czym nas ugoszczą w Serbii, w Rumunii, a czym w Wietnamie?

Jak jeść w podróży? Gdzie najlepiej się stołować? Co można zjeść spokojnie a czego nigdy nie będziemy polecać.
Kawa – bośniacka, serbska, turecka, macedońska – gdzie różnica? Jedynie w nazwie. Mała filiżanka niesamowicie mocnej, czarnej kawy na powitanie każdego dnia. Choć młodzież preferuje tzw. neskafe.
Będą oczywiście przepisy - zarówno na zaskakująco proste potrawy jak i na te, które wymagają więcej przygotowań i cierpliwości.

Prezentacja i degustacja podzielona będzie na dwie części:

część I – poniedziałek 09.09.2013, godzina 18:00
Zrobimy fresh spring rolls, popularnie zwane sajgonkami – to bardzo proste i smaczne przekąski z Azji. Mogą być smażone na głębokim oleju, a mogą być też zajadane od razu po zwinięciu. 





Każdy zrobi sobie swój przysmak, a dodatkowo zrobimy sos słodko-kwaśny, bez którego sajgonki nie mogą się obyć.

część II odbędzie się w poniedziałek 16.09.2013 o godzinie 18:00.


Zaprosimy Was na kawę do herbaciarni. Kawa – wydawać by się mogło, że nie ma nic trudnego w jej przyrządzeniu. My zrobimy to jednak po bałkańsku. 

Žádné komentáře:

Okomentovat